Home Piękna mama SPA Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

eukaliptusNajczęściej spotykanym olejkiem eukaliptusowym jest olejek pochodzący z tzw. "drzewa gumowego" (Eucalyptus globulus).

Olejek eukaliptusowy kojarzy nam się z Australią, gdzie występuje ponad 700 gatunków tej rośliny i gdzie tradycja pozyskiwania i wykorzystywania terapeutycznego tego olejku jest najdłuższa. Ale obecnie zdecydowanie największym producentem olejku eukaliptusowego są Chiny, gdzie wytwarza się 80% światowej produkcji tego niezwykle cennego leczniczego olejku eterycznego. Dość duża produkcja tego olejku usytuowane jest również w Indiach. Poza Australią, Chinami i Indiami zawsze zielone drzewa eukaliptusa uprawiane są i rosną dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej (Hiszpanii), w Ameryce Południowej (Brazylii) i Północnej (USA - Kalifornii) a także w Rosji. Liście dojrzałych drzew są długie, spiczaste, nakrapiane, w kolorze żółtozielonym. Młodsze egzemplarze mają natomiast liście okrągłe lub owalne, niebieskawozielone, ze srebrnym połyskiem.

Olejek otrzymuje się zarówno z młodych, jak i starych liści, a także końców gałązek przez destylację z parą wodną. Olejek eukaliptusowy jest bezbarwny lub jasnożółty i ma intensywny, świeży zapach, a głównym jego składnikiem jest eukaliptol (około 70 - 85%). Unoszące się niebieskawe opary olejku nad lasami eukaliptusowymi w Australii stały się źródłem nazwy Gór Błękitnych w okolicach Sydney. Łatwopalne olejki często też są przyczyną pożarów lasów, które jednak w warunkach australijskiej przyrody są elementem niezbędnym do samoregeneracji szybko odradzającej się struktury środowiska.

Eukaliptus jest często używany w zabiegach inhalacyjnych w leczeniu przeziębienia i kataru. Skutecznie przeczyszcza kanały nosowe, Jest powszechnie stosowanym składnikiem leków wykrztuśnych, środków odświeżających oddech i antyseptycznych (krople, syropy, cukierki, pasty do zębów, gumy do żucia). Najważniejsze jego właściwości to zdolności bakteriobójcze i antywirusowe. Olejek wykazuje również działanie moczopędne. Przy jego użyciu z powodzeniem leczy się infekcje dróg moczowych. Antyseptyczne i zdrowotne właściwości eukaliptusa były bardzo dobrze znane australijskim aborygenom.



 

Artykuły podobne

Zabiegi kosmetyczne po porodzie
Zabiegi mające na celu przywrócenie kondycji i wyglądu ciała młodej mamy do stanu z przed ciąży można [ ... ]

Płynne złoto
Jej cudowne właściwości kosmetyczne doceniano już w starożytności. Nacierano nią całe ciało i [ ... ]

Shiatsu - zorientowani na orient
Medycyna orientalna – a zatem również shiatsu – opiera się w głównej mierze na filozofii równowagi [ ... ]

Lawendowa Wyspa dla Mam w dniu ich święta
26 maj jest raz w roku, ale to dzień pełen uroku… dopełnić go może podarowany zabieg [ ... ]

Shiatsu w ciąży i podczas porodu, czyli sztuka masażu
Shiatsu - japońska sztuka pracy z ciałem - jest doskonałą formą  relaksu dla kobiet w ciąży - [ ... ]

Zabiegi Aromablend Clarins
Każdy z nas na co dzień sprawuje dziś wiele ról. Zbyt szybkie tempo życia powoduje, że jesteśmy [ ... ]

Pokonaj stres w łazience
W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie życie bez stresu. Na co dzień mamy kontakt z trudnymi [ ... ]

Masaż kamieniami
Masaż gorącymi kamieniami wulkanicznymi daje efekt głębokiego relaksu i rewitalizacji. Wpływa pozytywnie [ ... ]

Newsletter